Gehoorzaamheid

Het gehoorzaamheidsprogramma dat gevolgd wordt op onze hondenschool is volledig gebaseerd op het programma van de sectie 4B van de Koninklijke Kynologische Unie Sint-Hubertus (K.K.U.S.H). Dit programma staat open voor alle rassen en alle leeftijden. 

We werken in verschillende groepen, afhankelijk van het niveau hond en geleider. Tijdens de lessen leer je je hond niet alleen een aantal nuttige oefeningen zoals zitten, liggen, komen op bevel, etc. je leert je hond begrijpen. Zo zal ook de band tussen jou en je hond verbeteren.

Wij werken volgens de beloningsgerichte methode: goed gedrag wordt beloond door het geven van voedsel, door te spelen met de hond of door de stem te gebruiken. Het is belangrijk dat de geleiders altijd voedsel, een speelgoedje en een goed humeur meebrengen naar de les.

Hond heeft aandacht voor zijn baasje

Klassenindeling

Puppy’s

De puppyklas is ingedeeld in puppy A en B. Het accent in beide groepen ligt op de socialisatie en het creëren van een goede band tussen hond en geleider. De basisoefeningen zoals houdingen, komen en volgen worden hier aangeleerd. Er is enkel een niveauverschil tussen de beide klassen. De instructeur overlegd met jou, wanneer jullie overgaan naar de volgende klas.

T’tjes

In deze groep wordt er verder gewerkt aan de oefeningen uit de puppyklas. De oefening blijven wordt hier als nieuwe oefening aangeleerd. Grote honden, ouder dan 6 maanden, die voor het eerst naar de les komen, kunnen hier instromen. In deze klas wordt nog heel veel gespeeld met de hond om een nog beter band te creëren. Om naar de A’tjes te kunnen overgaan, moet je een proef afleggen.

A’tjes

In de A’tjes wordt meer aandacht geschonken aan de manier waarop de oefeningen uitgevoerd worden. Apporteren is een nieuwe oefening in deze klas. Je leert hier ook jouw hond begrijpen. Om naar de B’tjes te kunnen overgaan, moet je een proef afleggen.

B’tjes

In de B’tjes zullen steeds meer oefeningen los uitgevoerd worden. De lat komt weer wat hoger te liggen en er wordt meer en meer gelet op de afwerking van de oefeningen. Nieuwe oefeningen zoals het terugsturen naar de plaats en het los volgen worden hier aangeleerd. Naast de klassieke oefeningen, zal er ook aandacht zijn voor het sociale aspect. Hoe sociaal is de hond naar andere honden, mensen, verkeer, etc. Om naar de C’tjes te kunnen overgaan, moet je een proef afleggen.

C’tjes

De C’tjes is de laatste klas voor het behalen van het officiële brevet van Sint-Hubertus. Het spreekt dan voor zich dat de aandacht geschonken wordt aan de oefeningen die afgelegd moeten worden tijdens deze brevetproef. Om over te gaan naar de debutanten moet men geslaagd zijn voor het officiële brevet. Dit kan enkel tijdens een officiële wedstrijd.

Debutanten

In deze groep trainen de honden die geslaagd zijn voor de brevetproef. De oefeningen van het gehoorzaamheidsprogramma worden in alle mogelijke omstandigheden geoefend zodat hond en geleider optimaal voorbereid zijn op het spelen van wedstrijden.

Overgangsproeven

Wanneer de geleider en zijn hond klaar zijn om over te gaan naar een volgende klas, kunnen ze deelnemen aan een kleine proef. We organiseren elke maand, één overgangsproef. Als je geslaagd bent voor die test, kan je overgaan naar de volgende groep. We organiseren de testen voor de T’tjes, A’tjes en B’tjes. Het inschrijven voor de proef is mogelijk na overleg met jouw instructeur. De datums worden dan bepaald in overleg met de leden.

Hier kan je de overgangsproeven terugvinden: